Dienstbaar en deskundig sinds 1984

Lectuur

Nieuwe boeken

Altijd en overal

Grete Flies en Els Leclercq
Uitgeverij Ligatura

In ‘Altijd en overal’ gaat Bas op zoek naar zijn zusje. Ze zat immers net nog in mama’s buik en plots was ze weg. Om mama en papa weer blij te maken, wil Bas haar vinden…

‘Altijd en overal’ is een prentenboek over sterrenkindjes, waarbij kinderen zich op sleeptouw laten nemen in een dromerig avontuur en hun ogen uitkijken op de vertederende illustraties. Maar het boek dient vooral ook om voor te lezen. Voor ouders en kinderen creëert het een uniek leesmoment, waarop ze samen een fantasiewereld betreden en tegelijk oprechte emoties (h)erkennen. Ook familieleden, meter/peter of andere volwassenen vervullen bij het voorlezen een belangrijke rol met het oog op begrip en rouwverwerking bij het kind. In moeilijke tijden kunnen nabijheid en verbondenheid immers heel helend zijn.

Neemt u maar alvast afscheid

Neemt u maar alvast afscheid

Over hoe corona een Nederlands gezin in zijn greep houdt

Philip Reedijk
Kosmos Uitgevers

‘Neemt u maar alvast afscheid’ is het waargebeurde verhaal van Philip Reedijk, een voorheen gezonde vijftiger die bijna vijf weken in coma lag door het coronavirus. Toen hij zich afgelopen maart grieperig begon te voelen, had hij niet kunnen vermoeden dat hij nog geen twee weken later samen met zijn vrouw op de ic zou belanden met een covidbesmetting. Zijn familieleden, waaronder zijn kinderen van 14, 16 en 18 jaar, stonden tot drie keer toe aan zijn bed om afscheid van hem te nemen. De dagboekfragmenten en chatberichten in dit boek maken pijnlijk duidelijk hoe het virus Philip bijna het leven kostte en zijn familie nog steeds in de greep houdt.

Stofjes verdriet

Haiku’s en haibums over vergankelijkheid, dood en afscheid

Luc Barbé
Uitgeverij Boekscout

“Waarom zijn je haiku’s zo triest?”, vroeg ze me, toen ze een van mijn nieuwe haiku’s las. Ik was me er niet van bewust dat veel van mijn haiku’s vergankelijkheid, dood of afscheid als thema hadden. Die dag besliste ik mijn eerste bundel van haiku’s en haibuns uit te geven. Ik hoopte dat Els, een kunstenares en vriendin, me zou kunnen helpen voor de vormgeving. Dat deed ze. Haar foto’s gaan op een heel bijzondere manier in dialoog met mijn gedichten. De vraag blijft waarom in veel van mijn haiku’s dood en vergankelijkheid opduiken. Misschien is dat omdat die thema’s voor mij onontwarbaar verstrengeld zijn met het leven? Of misschien kies ik die thema’s niet, maar kiezen die thema’s mij?

Waar hebben ze je neergelegd?

Waar hebben ze je neergelegd?

Kris Gelaude
Uitgeverij Muurkranten

Woorden voor wie eenzaam moest sterven.

En voor hun geliefden die de troost van het ultieme afscheid nemen niet mochten kennen.

Iets ouder maar toch nog relevant leesvoer

Afscheid voor kids
Als alles tegen zit en God geeft niet thuis
Scroll naar top