Dienstbaar en deskundig sinds 1984

Lectuur

Nieuwe boeken

Veren uit de hemel

Afscheid van Joonas

Lydia de Win
Witsand Uitgevers

Een overleden kater en zijn baasje geven elk vanuit het eigen oogpunt woorden aan hun ervaringen over afscheid nemen van het leven en de zoektocht naar een blijvende en troostende band over de grens van leven en dood heen.

Joonas, een ‘tuxedo’ kater, heeft net ontdekt dat hij dood is. Zelf vindt hij het niet zo erg maar zijn baasje is ontroostbaar. Hij ziet hoe zij waakt bij zijn dode lichaam en rusteloos door het huis dwaalt, dat vol staat met herinneringen aan hem. Het maakt bij hem ook gedachten los aan de maanden voor zijn dood. Hij vertelt met een liefdevolle kwinkslag over hoe hij die tijd heeft ervaren en probeert zijn baasje te troosten.

Nieuw Gebedenboek

Zijn mooiste spirituele teksten

Toon Hermans
Uitgeverij Lannoo

Ieder van ons kan, als het donkert in de wereld en alles is leeg en dor en de meest rampzalige dingen gebeuren, in zichzelf een lichtje proberen aan te steken, zichzelf voornemen met hoop in het hart te kijken naar de ellende die de mensheid teistert. Dan komt er opheldering en de kracht die de toestand in de wereld wat draaglijker maakt.

God is geen koekjestrommel, schreef Toon Hermans. Als je bidt, zit dan niet te brabbelen. Liever dan voorgekauwde teksten op te dreunen, schreef Toon zijn eigen gebeden en spirituele teksten. Niet alleen voor gelovigen als hijzelf, maar voor alle mensen van goede wil die weleens twijfelen en verlichting zoeken.

Anders leven

Pleidooi voor een humanere en meer verbonden samenleving

Manu Keirse
Uitgeverij Lannoo

Als Manu Keirse terugkeert naar het dorp van zijn jeugd, merkt hij hoe anders we leven dan vroeger. Gelukkig maar: we zijn een pak vrijer dan vroeger en de vele voordelen van de pijlsnelle medische en technologische vooruitgang spreken voor zich. Maar onze huidige manier van leven eist ook steeds duidelijker zijn tol: oudere mensen hebben het gevoel aan de kant geschoven te worden, jongere mensen branden op en kwetsbare mensen krijgen niet de zorg die ze verdienen.

Aan de hand van drie basisthema’s – anders ouder worden, anders ziek zijn en anders sterven – gaat Manu Keirse in dit inspirerende boek op zoek naar een fundamenteel andere manier van leven. Hij stelt daarbij prikkelende vragen én geeft genuanceerde antwoorden. Want hoe kunnen we ons leven en onze carrière op een heel andere manier vorm geven, zodat jonge mensen tijd hebben voor hun gezin en oudere mensen volop kansen krijgen om zich te ontplooien? Hoe kunnen we generaties niet naast elkaar, maar met elkaar laten leven? En wat als we de mens en niet de technologie centraal stellen in de gezondheidszorg?

Een zachte bries

Woorden om te bemoedigen

Kris Gelaude
Uitgeverij Muurkranten

Een boekje voor mensen die in deze en in andere tijden verlangen naar een woord of een gebaar dat adem geeft.

Therapeuten verhalen

Peter Rober en Gert Storms
Uitgeverij Acco

Wie is de psychotherapeut? Die vraag staat in dit boek centraal. Aan het woord zijn 17 therapeuten die allen een verhaal vertellen over zichzelf en hun beroep. Het gaat over de stille vreugde die ze beleven om hun beroep uit te oefenen, en hun mededogen met de lijdende cliënt die ook veel veerkracht vertoont. Maar ook over de machteloosheid die ze vaak ervaren bij het verdriet van de cliënt. Of over de ongerustheid wanneer een cliënt over zelfdoding spreekt en de pijn als de cliënt de daad bij het woord voert. De verhalen zijn nu eens wijs, dan weer aangrijpend of ontroerend. Soms intrigerend, zelfs eens grappig. Of ze zetten ons aan het denken. Het definitieve antwoord op de vraag wie de therapeut is, krijgen we niet. Er zijn enkel de verschillende verhalen die samen een rijk, geschakeerd beeld schetsen van wie de therapeut zoal kan zijn.

Altijd en overal

Grete Flies en Els Leclercq
Uitgeverij Ligatura

In ‘Altijd en overal’ gaat Bas op zoek naar zijn zusje. Ze zat immers net nog in mama’s buik en plots was ze weg. Om mama en papa weer blij te maken, wil Bas haar vinden…

‘Altijd en overal’ is een prentenboek over sterrenkindjes, waarbij kinderen zich op sleeptouw laten nemen in een dromerig avontuur en hun ogen uitkijken op de vertederende illustraties. Maar het boek dient vooral ook om voor te lezen. Voor ouders en kinderen creëert het een uniek leesmoment, waarop ze samen een fantasiewereld betreden en tegelijk oprechte emoties (h)erkennen. Ook familieleden, meter/peter of andere volwassenen vervullen bij het voorlezen een belangrijke rol met het oog op begrip en rouwverwerking bij het kind. In moeilijke tijden kunnen nabijheid en verbondenheid immers heel helend zijn.

Stofjes verdriet

Haiku’s en haibums over vergankelijkheid, dood en afscheid

Luc Barbé
Uitgeverij Boekscout

“Waarom zijn je haiku’s zo triest?”, vroeg ze me, toen ze een van mijn nieuwe haiku’s las. Ik was me er niet van bewust dat veel van mijn haiku’s vergankelijkheid, dood of afscheid als thema hadden. Die dag besliste ik mijn eerste bundel van haiku’s en haibuns uit te geven. Ik hoopte dat Els, een kunstenares en vriendin, me zou kunnen helpen voor de vormgeving. Dat deed ze. Haar foto’s gaan op een heel bijzondere manier in dialoog met mijn gedichten. De vraag blijft waarom in veel van mijn haiku’s dood en vergankelijkheid opduiken. Misschien is dat omdat die thema’s voor mij onontwarbaar verstrengeld zijn met het leven? Of misschien kies ik die thema’s niet, maar kiezen die thema’s mij?

Waar hebben ze je neergelegd?

Waar hebben ze je neergelegd?

Kris Gelaude
Uitgeverij Muurkranten

Woorden voor wie eenzaam moest sterven.

En voor hun geliefden die de troost van het ultieme afscheid nemen niet mochten kennen.

Neemt u maar alvast afscheid

Neemt u maar alvast afscheid

Over hoe corona een Nederlands gezin in zijn greep houdt

Philip Reedijk
Kosmos Uitgevers

‘Neemt u maar alvast afscheid’ is het waargebeurde verhaal van Philip Reedijk, een voorheen gezonde vijftiger die bijna vijf weken in coma lag door het coronavirus. Toen hij zich afgelopen maart grieperig begon te voelen, had hij niet kunnen vermoeden dat hij nog geen twee weken later samen met zijn vrouw op de ic zou belanden met een covidbesmetting. Zijn familieleden, waaronder zijn kinderen van 14, 16 en 18 jaar, stonden tot drie keer toe aan zijn bed om afscheid van hem te nemen. De dagboekfragmenten en chatberichten in dit boek maken pijnlijk duidelijk hoe het virus Philip bijna het leven kostte en zijn familie nog steeds in de greep houdt.

Iets ouder maar toch nog relevant leesvoer

Afscheid voor kids
Als alles tegen zit en God geeft niet thuis
Scroll naar top